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Los peciolos de la papaya como fuente de inóculo de la antracnosis y su eliminación como práctica de control.

dc.creatorDurán Quirós, Alfredo
dc.creatorMora Acedo, Dennis
dc.creatorRamírez, Lenín
dc.date2014-12-03
dc.date.accessioned2016-05-02T20:55:49Z
dc.date.available2016-05-02T20:55:49Z
dc.identifierhttp://revistas.ucr.ac.cr/index.php/agromeso/article/view/17300
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10669/17903
dc.descriptionThe objective of this study was to determine the number of spores of fungi that cause diseases in the fruits of papaya and to measure the influence that petiole elimination could have on the population of disease propagating agents. The stems collected during the rainy season released a higher number (82%) of Colletotrichum sp. conidia than those collectedduring the dry season. In the stems collected during the rainy season a reduction was observed in the amount of conidia released (77%), between the first and the second week after collection. The stems collected during the dry and rainy season released a small amount of conidia after four weeks of collection. The higher numbers of Glomerella sp. ascospores captured during April to June. The capture of Colletotrichum sp. conidia with and without elimination of stems showed values that increased from April to June with a maximum between September and October. The numbers of disease propagating agents captured in the plots with and without stem elimination were similar for Glomerella sp. The elimination of stems caused a reduction in the number of spores captured in Colletotrichum sp., Helminthosporium sp. and Fusarium sp. fungi. Stem elimination caused no effect on Curvularia sp. and Alternaria sp. fungi. The rainy season was more favorable for the collection of spores of Helminthosporium sp., Curvularia sp. and Fusarium sp., compared to that from the dry season. For Alternaria sp. a higher number of spore was collected during the dry season.en-US
dc.descriptionEl objetivo de este trabajo fue determinar el número de esporas de hongos que causan enfermedades en los frutos de papaya y medir la influencia que tiene la eliminación de peciolos, sobre la población de propágulos de los hongos. Los peciolos colectados durante la estación lluviosa liberaron mayor cantidad (82%) de conidios de Colletotrichum sp. que los colectados durante la estación seca. En los peciolos de la estación lluviosa, se dio una reducción en la cantidad de conidios liberados (77%) de la primera a la segunda semana después de la colecta. Tanto para el periodo seco, como para el lluvioso, después de cuatro semanas, los peciolos colectados continuaron liberando conidios en bajas cantidades. Las mayores cantidades de ascosporas de Glomerella sp. se capturaron durante los meses de abril a junio. La captura de conidios de Colletotrichum sp. con y sin eliminación de peciolos durante los meses de abril a junio presentó valores que aumentaron, hasta alcanzar sus máximos, entre setiembre y octubre. Los valores de captura de propágulos en los lotes con y sin prácticas de eliminación de peciolos fueron similares para Glomerella sp. La eliminación de peciolos produjo una reducción en la captura de esporas, para los hongos Colletotrichum sp., Helminthosporium sp. y Fusarium sp., mientras que para los hongos Curvularia sp. y Alternaria sp. la eliminación no mostró ningún efecto. La estación lluviosa favoreció la captura de esporas de los hongos Helminthosporium sp., Curvularia sp. y Fusarium sp., cuando se comparó con la estación seca, mientras que se capturó un mayor número de esporas del hongo Alternaria sp. durante la estación seca.es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.languagespa
dc.publisherUniversidad de Costa Ricaes-ES
dc.rightsCopyright (c) 2014 Agronomía Mesoamericanaes-ES
dc.sourceMesoamerican Journal of Agronomy; Agronomía Mesoamericana: Vol 11, Nº 2; 7-14en-US
dc.sourceAgronomía Mesoamericana; Agronomía Mesoamericana: Vol 11, Nº 2; 7-14es-ES
dc.sourceAgronomía Mesoamericana; Agronomía Mesoamericana: Vol 11, Nº 2; 7-14pt-PT
dc.source2215-3608
dc.source1021-7444
dc.titleStems of papaya as a source for anthracnose and their elimination as a control practice.en-US
dc.titleLos peciolos de la papaya como fuente de inóculo de la antracnosis y su eliminación como práctica de control.es-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion


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