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Nutritional status of the elderly in Palmares, Costa Rica
(Arch Latinoam nutr 33 (2) 409-422, 1983-04-01)The nutritional status of aged persons living in a small Costa Rican community was evaluated using anthropometric measurements, clinical findings and dietary surveys. Eighteen per cent of the aged were overweight, a condition ... -
Oral rehydration and maintenance of children with rotavirus and bacterial diarrhoeas
(Bull World Health Organ. 1979; 57(3): 453–459, 1979)To determine whether oral glucose-electrolytes therapy could be adapted with equal success to infants with diarrhoea of bacterial and viral etiologies, oral glucose-electrolytes therapy was studied in a setting where all ... -
Oral rehydration of neonates with dehydrating diarrhoeas
(The Lancet Vol 314(8154): 1209-1210. Dec 08, 1979., 1979-12-08)Thirty-nine of forty neonates with mean dehydration equivalent to 6.7% of bodyweight were orally rehydrated with a glucose/electrolyte solution. Only one patient required any intravenous fluids for rehydration. ... -
La percepción de la sed durante la deshidratación por ejercicio es la misma en un ambiente húmedo y en un ambiente seco
(2016-08)La sed ha sido un mecanismo para controlar hidratación muy criticado a lo largo del tiempo, confiar la homeostasis del cuerpo durante el ejercicio a un mecanismo subjetivo como la sed es un tema controversial. Este estudio ... -
Percepción de sed e ingesta de líquido después del ejercicio en el calor
(2016-08)La sudoración durante el ejercicio en el calor puede producir una deshidratación importante que debe reponerse mediante la ingesta de líquido. Este estudio experimental evalúa la afirmación de que la ingesta voluntaria de ... -
Post-exercise rehydration with beer impairs fluid retention, reaction time, and balance
(2014-03-05)Beer is promoted by the popular media as a good choice for rehydration, but there is limited support for the claim. To assess the effect of beer alcohol on rehydration and motor control, 11 young (24.4 ± 3.7 y.o.) males ... -
Post-exercise Rehydration: Potassium-rich Drinks vs. Water and a Sports Drink
(2014-05-20)Fluid retention, thirst quenching, tolerance, and palatability of different drinks were assessed. On four different days, 12 healthy, physically active volunteers (24.4 ± 3.2 years old, 74.75 ± 11.36 kg body mass (mean ± ... -
Predictive validity of body fat percentage by bioimpedance compared with deuterium oxide dilution in Costa Rican schoolchildren
(2017-06-19)OBJECTIVE: The purpose of this study was to verify the validity of body fat percentage (BF%) by bioelectrical impedance analysis (BIA) in a sample of Costa Rican schoolchildren. METHODS: The sample consisted of 52 male ... -
Prevalence and determinants of misreporting of energy intake among Latin American populations: results from ELANS Study
(2019-08)Underreporting and overreporting of energy intake (EI) have been recognized as potential sources of bias. Dietary data mainly rely on proxy respondents, but little is known about the determinants of misreporting of EI among ... -
Prevalencia de parasitosis en niños de 1 a 7 años en condición de vulnerabilidad en la Región Central Sur de Costa Rica
(2018)Objetivo: Actualizar la información sobre la prevalencia de parasitosis en niños en Costa Rica y la relación de esta con factores socioeconómicos. Metodología: se realizó un estudio para determinar la prevalencia de ... -
Program development for interventions in the nutrition-infection complex
(National Academy of Sciences, noviembre 1978, 1978)The magnitude of malnutrition in the world is staggering. In addition to its major causative factors, which relate specifically to food availability at the household level, infectious diseases are an omnipresent and important ... -
La promoción de la lactancia materna y la alimentación del bebé en la comunidad: experiencia del proyecto PROLAMANCO
(2020-11)Una adecuada nutrición y alimentación durante la infancia y niñez temprana es esencial para asegurar que los niños alcancen todo su potencial en relación al crecimiento, salud y desarrollo. A pesar de la evidencia científica ... -
Promoción de la seguridad alimentaria y nutricional en las Ferias del Agricultor: "Una oportunidad para el fortalecimiento de los mercados locales""
(2013-03-31)Este es un informe del proyecto de la Escuela de Nutrición, UCR, que pretende fortalecer las ferias del agricultor en Tres Ríos y Desamparados, como una forma de promover la seguridad alimentaria y el comercio justo. Se ... -
Promoción y apoyo de una alimentación complementaria apropiada en el periodo del destete y el uso de recursos locales para este fin
(Revista Médica del Hospital Nacional de Niños Dr. Carlos Sáenz Herrera, 14(1): 53-79. 1979, 1979)La experiencia acumulada en la última década sobre los factores que favorecen o interfieren el crecimiento y desarrollo normal del niño, permite reconocer que la alimentación juega un papel preponderante. En base a este ... -
Promotion of Breast Feeding, Health, and Survival of Infants Through Hospital and Field Interventions
(Malnutrition: Determinants and consequences.New York: Liss, Inc 123-138, 1984)Most authorities agree that the decline in the rate and duration of breast feeding in urban areas in many developing countries has been the result of urbanization and influences of Western culture. Two sequalae have been ... -
Promotion of breast-feeding, health, and growth among hospital-born neonates, and among infants of a rural area of Costa Rica
(Diarrhea and Malnutrition. Interactions, Mechanisms, and Interventions.Editors: Lincoln C. Chen, Nevin S. Scrimshaw, 1983,177-202, 1983)decline in the incidence of breast-feeding in many developing nations \--as been recorded in recent years, often in conjunction with (a) rapid changes in way of life, (b) migration from rural to urban,- centers, ... -
¿Proteínas de origen vegetal o de origen animal?: Una mirada a su impacto sobre la salud y el medio ambiente.
(2019-01)La ingesta adecuada de proteínas resulta crucial para el óptimo funcionamiento del organismo. Según su fuente, las proteínas pueden ser de origen animal o vegetal. Las prime- ras son una excelente fuente de zinc, hierro ...