• Biology of the papaya plant 

      Jiménez García, Víctor; Mora Newcomer, Eric; Gutiérrez Soto, Marco Vinicio (2014-01-01)
      The papaya plant (Carica papaya L.) has been described with a large variety of adjectives, which acknowledge the structural and functional complexity and the high phenotypic plasticity of this giant tropical herb (León ...
    • Challenges for Food and Nutrition Security in the Americas: Costa Rica and its commitment to sustainability 

      Jiménez García, Víctor; Acuña Gutiérrez, Catalina; Agüero Vargas, Marilín; Alvarado Hernández, Alfredo; Ávila Agüero, María L.; Blanco Vega, Marialis; Dumani Echandi, Marcela; Esquivel Rodríguez, Patricia; Gatica Arias, Andrés Mauricio; Guevara Berger, Eric; Hernández Pridybailo, Andrés; Hernández Cordero, Raquel; Holst Sanjuán, Andrea; Madriz Morales, Karol; Mata Segreda, Julio Francisco; Quirós Madrigal, Olman; Radulovich Ramírez, Ricardo; Salas Chaves, Álvaro; Solórzano Cascante, Paúl (2017-11)
      As a small nation with high biodiversity and an extensive system of protected areas, Costa Rica will face particular challenges regarding food security over the next few years. Thus, whatever development model the country ...
    • Hidroponía en Guanacaste: una experiencia en el territorio indígena de Matambú 

      Monge Pérez, José Eladio; Richmond, Fernando; Solano, Vania; Campo, Susana; Oreamuno, Patricia; Franco, María Teresa; Arguedas, Cristina (2014-11)
      El objetivo de esta investigación fue evaluar el desempeño de la producción de hortalizas en hidroponía en el Territorio Indígena de Matambú, utilizando diferentes sustratos, con el fin de identificar su eficacia como ...
    • Papaya 

      Jiménez García, Víctor (2015-01-01)
      Papaya (Carica papaya) is a semiwoody, usually single-stemmed, herbaceous plant (Fig. 1). It originated along the Caribbean lowlands of Mesoamerica and is now extensively and exclusively distributed in tropical and subtropical ...
    • Producción y exportación de sandía (Citrullus lanatus) en Costa Rica 

      Monge Pérez, José Eladio (2014-11)
      La sandía, Citrullus lanatus (Thunb.) Matsumura et Nakai, es una planta de la familia Cucurbitaceae, originaria de África Tropical. Esta especie es muy apetecida por sus frutos, aunque también se consumen sus semillas, ...
    • Sector agropecuario e indicadores de gestión ambiental en Costa Rica: perspectiva desde los resultados del Censo Agropecuario 2014 

      Zumbado Morales, Félix (2017-12)
      El autor realizó el proyecto en representación del Programa de Investigación en Desarrollo Urbano Sostenible (ProDUS), de la Universidad de Costa Rica (UCR). El trabajo se inició usando como referencia el enfoque de ...
    • Seguridad alimentaria y nutricional en Guanacaste: el caso del territorio indígena de Matambú 

      Monge Pérez, José Eladio; Solano Laclé, Vania; Campo Molina, Susana; Oreamuno Fonseca, Patricia; Richmond Zumbado, Fernando; Arguedas García, Cristina (2014-11)
      El objetivo principal fue aportar algunos elementos para el mejoramiento de la producción de hortalizas, maíz y frijol en el Territorio Indígena de Matambú, a partir de la investigación-acción y el estudio comparado con ...
    • Somatic embryogenesis and plant regeneration in peach palm (Bactris gasipaes Kunth) 

      Steinmacher, Douglas A.; Jiménez García, Víctor; Guerra, Miguel Pedro (2013)
      Peach palm (Bactris gasipaes Kunth) is a member of the family Arecaceae and is the only palm species with fully domesticated populations in the Neotropics. It is a multi-purpose but underutilized species. Today, fruit ...
    • Somatic Embryogenesis in Peach-Palm (Bactris gasipaes) Using Different Explant Sources 

      Steinmacher, Douglas A.; Heringer, Angelo Schuabb; Jiménez García, Víctor; Quoirin, Marguerite Germaine Ghislaine; Guerra, Miguel Pedro (2016)
      Peach palm (Bactris gasipaes Kunth) is a member of the family Arecaceae and is a multipurpose but underutilized species. Nowadays, fruit production for subsistence and local markets, and heart-of-palm production for local, ...
    • Vanilla protoplasts: isolation and electrofusion 

      Montero Carmona, Wayner; Jiménez García, Víctor (2015)
      The vanilla plant is an orchid mainly commercialized for the production of vanillin. This compound is considered the second largest natural flavoring source in the world. In recent years, ...