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dc.creatorChaverri Chaverri, Carlos
dc.creatorCicció Alberti, José Francisco
dc.date.accessioned2019-10-14T15:46:29Z
dc.date.available2019-10-14T15:46:29Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.citationhttps://revistas.ucr.ac.cr/index.php/rbt/article/view/27845es_ES
dc.identifier.issn0034-7744
dc.identifier.issn2215-2075
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10669/79351
dc.description.abstractBaccharis is an Asteraceae genus of flowering plants, which has about 340 to 400 species, ranging from the Southern United States to the Southern extreme of Argentina and Chile through Central America and the Caribbean regions. The species Baccharis trinervis is a native shrub from Mexico, Central America and throughout South America. In Costa Rica, this species is commonly known as alcotán and the fresh leaves are used as a poultice on wounds and ulcers. The objective of the present research was to characterize the chemical composition of seven hydrodistilled essential oils of diverse morphological parts of B. trinervis. For this, samples were obtained from three locations in Costa Rica and standard laboratory analyses were followed. The essential oils were analyzed by capillary gas chromatography-flame ionization detector (GC-FID) and gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS) using the retention indices on a 5 % phenyl/dimethylpolysiloxane fused silica column in addition to mass spectral fragmentation patterns, which allowed the identification of 268 compounds. The essential oils consisted mainly of terpenoids (92.3 to 97.8 %). The major constituents from the leaf oils were caryophyllene oxide (0.1-22.5 %), viridiflorol (8.8-21.0 %), germacrene D (0.5-19.1 %), germacrene B (0.2-16.0 %), β-caryophyllene (3.5-9.1 %), spathulenol (0.1-8.3 %), δ-3-carene (2.0-6.8 %), and α-pinene (2.5-5.9 %). The flower oil consisted mainly of globulol (0-24 %), β-caryophyllene (9.5-17.1 %), cis-muurola-4(14), 5-diene (traces-13.7 %), germacrene D (4.3-9.9 %), bicyclogermacrene (5.9-8.3 %), ar-curcumene (0-8.0 %), spathulenol (4.3-4.8 %), caryophyllene oxide (3.1-4.7 %), and viridiflorol (0.3-4.7 %). The major components of the branch oil were germacrene B (1.4-18.7 %), germacrene D (14.7-15.6 %), β-caryophyllene (10.1-12.4 %), viridiflorol (0-11.5 %), globulol (0.6-11.3 %), δ-3-carene (4.1-8.1 %), β-phellandrene (1.5-6.5 %), and bicyclogermacrene (3.6-4.9 %). The essential oil composition differed markedly from that of previously studied oils of plants growing in Brazil, which contain two characteristic stereoisomeric methyl dec-2-en-4,6-diynoate compounds not detected in this study. This is the first report about the chemical composition of the essential oils obtained from this species growing wild in Costa Rica.es_ES
dc.description.abstractBaccharis (Asteraceae) es un género de plantas con flor que consta de 340 a 400 especies que habitan desde el sur de EE. UU. hasta Argentina y Chile, incluyendo América Central y varias islas del Caribe. Baccharis trinervis es un arbusto nativo de México, América Central y América del Sur. En Costa Rica, esta especie se conoce popularmente como alcotán y las hojas frescas se utilizan en forma de cataplasma para curar heridas y úlceras. El objetivo del presente estudio fue el de identificar los constituyentes químicos de los aceites esenciales obtenidos de diferentes partes morfológicas de B. trinervis en tres localidades de Costa Rica, obtenidos mediante el método de hidrodestilación. Se analizó la composición química de los aceites por cromatografía capilar de gases con detector de ionización de flama (GCFID) y cromatografía de gases acoplada a un detector de masas (GC-MS), utilizando los índices de retención en una columna tipo DB-5 y los patrones de fragmentación, lo cual permitió la identificación de 268 constituyentes. Los siete aceites están constituidos principalmente por terpenoides (92.3 a 97.8 %). Los compuestos mayoritarios de los aceites de las hojas se identificaron como óxido de cariofileno (0.1-22.5 %), viridiflorol (8.8-21.0 %), germacreno D (0.5-19.1 %), germacreno B (0.2-16.0 %), β-cariofileno (3.5-9.1 %), espatulenol (0.1-8.3 %), δ-3-careno (2.0-6.8%), α-pineno (2.5-5.9 %), biciclogermacreno (0-4.4 %), δ-cadineno (0.8-3.4 %), β-elemeno (0.8-3.0 %), limoneno (0.9-2.9 %) y β-pineno (1.3-2.5 %). Los aceites de las flores contienen principalmente globulol (0-24 %), β-cariofileno (9.5-17.1 %), cis-muurola-4(14),5-dieno (t-13.7 %), germacreno D (4.3-9.9 %), biciclogermacreno (5.9-8.3 %), ar-curcumeno (0-8.0 %), espatulenol (4.3-4.8 %), óxido de cariofileno (3.1-4.7 %), viridiflorol (0.3-4.7 %), β-elemeno (2.5-4.3 %), germacreno B (1.8-4.3 %), γ-cadineno (0.3- 2.5 %), δ-3-careno (0.9-2.2 %) y α-humuleno (1.8-2.2%). Los constituyentes mayoritarios del aceite de las ramitas fueron: germacreno B (1.4-18.7 %), germacreno D (14.7-15.6%), β-cariofileno (10.1-12.4 %), viridiflorol (0-11.5 %), globulol (0.6-11.3 %), δ-3-careno (4.1-8.1%), β-felandreno (1.5-6.5 %), biciclogermacreno (3.6-4.9 %), δ-cadineno (3.5-4.3 %), β-copaeno (0.6-2.8 %), β-elemeno (1.3-2.7 %) y γ- muuroleno (1.6-2.6 %). Los aceites estudiados presentan una composición compleja y se diferencian de los aceites obtenidos de la misma especie que crece en Brasil por la ausencia de los compuestos isoméricos diacetilénicos dec-2-en-4,6-diinoato de metilo (Z y E). También se diferencian de los aceites de las plantas de Brasil y Venezuela por la presencia de sesquiterpenoides de la familia de los guayanos, en especial por cantidades apreciables de viridiflorol, globulol y espatulenol.es_ES
dc.description.sponsorshipUniversidad de Costa Rica/[809-B1-190]/UCR/Costa Ricaes_ES
dc.language.isoen_USes_ES
dc.rightsAtribución 4.0 Internacional*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.sourceRevista de Biologia Tropical, vol.65(4), pp.1307-1321es_ES
dc.subjectBaccharis trinervises_ES
dc.subjectAsteraceaees_ES
dc.subjectEssential oilses_ES
dc.subjectTerpenoidses_ES
dc.subjectGC-MSes_ES
dc.subjectCosta Ricaes_ES
dc.subjectAceites esencialeses_ES
dc.subjectTerpenoideses_ES
dc.titleEssential oils of Baccharis trinervis (Asteraceae) from Costa Ricaes_ES
dc.title.alternativeConstituyentes de los aceites esenciales de Baccharis trinervis (Asteraceae) de Costa Ricaes_ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_ES
dc.identifier.doi10.15517/RBT.V65I4.27845
dc.description.procedenceUCR::Vicerrectoría de Docencia::Ciencias Básicas::Facultad de Ciencias::Escuela de Químicaes_ES
dc.description.procedenceUCR::Vicerrectoría de Investigación::Unidades de Investigación::Ciencias Básicas::Centro de Investigaciones en Productos Naturales (CIPRONA)es_ES
dc.identifier.codproyecto809-B1-190


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